Obiceiuri regionale

De ce sa respectam obiceiurile?

In orice colt al lumii nuntile sunt momente de bucurie, emotie si zile de sarbatoare atat pentru miri cat si pentru participanti. Poporul nostru face parte dintre acele popoare cu o traditie bogata, cu fel si fel de obiceiuri care mai de care mai colorate si pline de semnificatii. Insa, aceste obiceiuri nu se refera doar la cei doi miri si nu se practica doar in timpul nuntii ci traditia romaneasca cere ca si fiecare dintre cei doi sa treaca prin anumite ritualuri inainte de nunta. Astfel, mirele si mireasa vor avea sarcini de indeplinit inainte de ziua nuntii. In cele ce urmeaza vom vedea ce ritualuri trebuie sa faca parte din activitatile miresei inainte de nunta, in care este ea implicata.

  • Desi in timpurile noastre petitul a devenit aproape inexistent, deoarece nunta se stabileste intre viitorii miri in unele zone inca acest obicei se mai respecta, chiar daca nu in totalitate ci mai mult ca o formalitate. Atfel, mirele (viitorul mire) cu familia lui, prietenii si starostele (daca este cazul) merge inainte de nunta la casa parintilor viitoarei sale mirese si ii cere oficial mana. Desigur, in cazul in care nunta a fost deja stabilita si se aproprie cu pasi repezi parintii nu mai au cum sa ii refuze pe petitori insa acest obicei este un bun prilej de a petrece impreuna cu cei dragi apropierea nuntii si a tot ceea ce presupune ea.

  • Apoi, in timp ce la casa mirelui se organizeaza un fel de petrecere neaosa a burlacilor cu o seara inainte de nunta, respectiv bradul, la casa miresei se organizeaza fedelesul. Aceasta petrecere este destinata tuturor apropiatilor si prietenilor miresei care vor sa participe si este lasat si mirele sa vina. Aici se bea si se danseaza, se discuta si se stabilesc utimele detalii ce tin de nunta si ce ornamente va contine bradul.

  • Bradul este o arcada de crengute de brad impodobit de mire si prietenii lui inainte de nunta care este dus la casa miresei. Astazi este inlocuit cu o arcada decorata de cei din echipa care decoreaza si amenajeaza sala unde va avea loc receptia.

  • Inainte de a incepe nunta propriu-zisa mireasa trebuie gatita. Mai demult aceasta activitate presupunea ca nasa impreuna cu prietene si familia miresei sa o machieze, coafeze si sa ii puna voalul acesteia. Astazi, cand se apeleaza la serviciile profesionale pentru acest lucru nasa doar ii retuseaza machiajul si coafura (tot pentru a se pastra o parte din traditie) si ii pune voalul, ori daca acesta este deja pus doar i-l trage pe fata.

  • Prin toate aceste lucruri in credinta populara se spune ca nasa, care este deja o sotie de vaza, transmite din atributiile si capacitatile ei miresei, fiicei ei spirituale.

  • La gatitul miresei nu participa nici un barbat iar mirele cand vine sa o ia pe aceasta trebuie sa plateasca un tribut (simbolic) unei femei din acea incapere iar miresei sa ii ofere un cadou. Un inel, o bratara sau un set de bijuterii pe care aceasta le va purta la nunta.

  • Inainte se obisnuia ca socrii mari sa cumpere vestimentatia miresei iar socrii mici cea a mirelui. Astazi, cheltuielile sunt impartite si fiecare cuplu are propriul mod de a acoperi aceste cheltuieli.

Traditiile difera si fiecare poate alege ceea ce crede de cuviinta. Cam acestea sunt traditiile la care mireasa trebuie sa participe inainte de nunta si acestea nu se opresc aici. Odata cu plecarea spre locul ceremoniilor de nunta si al receptiei lista de ritualuri, traditii si obiceiuri continua cu activitati precum dansul mirilor, furatul miresei, despodobitul miresei, taierea tortului si asa mai departe.