Ceva nou, ceva vechi

In mod sigur ai auzit si tu de acel obicei cu ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru… si s-ar putea sa iti doresti sa incorporezi si tu aceasta traditie in nunta ta. Desi este un obicei imprumutat, semnificatiile ei se aplica mireselor de pretutindeni si este, de asemenea, un element distractiv cu care orice mireasa isi poate condimenta ziua cea mare.

De unde a pornit acest obicei si ce semnificatii are?

Locul de provenienta a traditiei ceva vechi, ceva nou… se plaseaza in Anglia si cu cea mai mare probabilitate s-a dezvoltat de-a lungul epocii victoriene. La inceput era vorba de o poezioara care cuprindea 5 obiecte pe care viitoarea mireasa ar trebui sa le aiba asupra ei in ziua in care spune “DA”, fiecare dintre aceste obiecte avand propriul scop:

  • Ceva vechi (Something old) – simbolizeaza trecutul miresei, familia ei si traditiile care s-au respectat in familia ei. Acel ceva vechi, semnifica continuitate in viata miresei.
  • Ceva nou (Something new) – se refera la noua viata pe care o va avea mireasa dupa nunta. Totodata, simbolizeaza speranta si optimism fata de viitor.
  • Ceva imprumutat (Something borrowed) – este un obiect care in mod obisnuit se imprumuta de la o prietena sau ruda deja casatorita. Se crede ca prin acest obiect, persoana casatorita ii va transmite noroc si bun augur miresei.
  • Ceva albastru (Something blue) – Albastrul a fost culoarea adoptata pentru rochiile mireselor inca din antichitate, simbolizand fidelitatea, iubirea si puritatea.

Si la sfarsit, exista un al cincelea element care, insa, s-a pierdut in timp:

  • Un banut in pantof (A sixpence in her shoe) – care a simbolizat bogatia si prosperitatea. Daca doresti sa ti cont si de acest obicei, iti recomand sa prinzi un banut cu lipici sau banda adeziva de talpa pantofului tau. Ai grija sa prinzi banutul pe pantoful stang pentru noroc!

Cum sa incorporezi acest obicei in nunta ta:

Fie ca esti o persoana creativa sau ca preferi obiectele “de-a gata” sunt o multime de modalitati prin care iti poti incorpora acest obicei in nunta.

Iata cum:

Acel ceva vechi poate fi de exemplu o piesa antica sau un obiect cu o valoare sentimentala deosebita. Nu trebuie sa fie neaparat ceva opulent (desi poate fi). Foloseste lucrusoare precum fotografiile bunicilor ori strabunicilor la decorarea receptiei de nunta; asorteaza-ti la rochia de mireasa o pereche de manusi vintage; infrumuseteaza-ti buchetul de mireasa cu o brosa de la bunica. Daca iti doresti ceva mai luxos, poti apela la un autoturism de epoca.

Elementul ceva nou poate fi orice de la machiaj ori lenjerie pana la transport. Astfel, poti apela la un ruj nou intr-o nuanta la moda, iti poti achizitiona acel set de lenjerie din matase la care ai visat de mult, ori daca iti permite bugetul, ai posibilitatea de a-ti oferi propriul cadou de nunta (cu putin inainte de eveniment), si anume, un nou autoturism.

Ceva imprumutat poate fi spre exemplu biblia mamei pe care o vei putea folosi la ceremonie ori chiar telefonul mobil al prietenei tale care te va scoate din impas daca telefonul tau (sa speram ca nu va fi cazul) ramane fara baterie. De asemenea, poti imprumuta setul de pahare pentru miri de la o persoana apropiata casatorita sau accesoriul de par al verisoarei tale.

Pentru ceva albastru poti folosi o portjartiera albastra, o panglica albastra pe rochia ta sau o batista de matase albastra in buzunarul costumului mirelui. In cazul in care nu esti adepta acestei culori, poti apela la ceva minimal, ca de exemplu oja albastra pentru manichiura ori pedichiura sau fard de pleoape in aceasi nuanta.

Daca doresti sa respecti si obiceiul banutului, poti utiliza dupa cum am mentionat anterior o moneda lipita de talpa pantofului tau stang sau poti pur si simplu sa-ti pui in gentuta un banut de ciocolata. Ramane la decizia ta.

In consecinta fie ca esti adepta obiceiurilor imprumutate sau nu, traditia “ceva vechi, ceva nou…” cu siguranta ii va da nunti tale un plus de eleganta si poate constitui chiar inceputul unui obicei care va fi respectat de intregul tau cerc de prieteni.

Fi ingenioasa! Fi creativa! Distreaza-te!